Влизането ни в Шенген има потенциала да улесни отвличането на детето

...
Влизането ни в Шенген има потенциала да улесни отвличането на детето
Коментари Харесай

Как Шенген ще промени пътуването на децата ни

Влизането ни в Шенген има капацитета да улесни отвличането на детето от родителя му - отвеждането му в друга страна без единодушието на другия родител. Това сподели юрист Пламен Борисов, експерт по фамилно право, в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “ . " Няма да има потребност от представянето на нотариално заверена декларация пред граничен надзор за единодушието на един родител детето да пътува в чужбина с другия родител. Това не значи, че няма да има потребност от обявление на документално единодушие за такова пътешестване. Няма да има на кого да го демонстрираме обаче “, сподели още Борисов.

" В момента за жалост полицията не ревизира по какъв начин родителите упражняват своите права. Ако Ви спре служител на реда, а Вие возите детето си в колата, само че сте надвишили да вземем за пример с два дни периода, в който е трябвало да го върнете на майката, полицията би трябвало да Ви попита за какво. Министерство на вътрешните работи обаче счита,че това не е негова работа. Единствено на държавните граници подобен надзор се осъществяваше. Сега той няма да се реализира и ще се движим свободно “, разясни юристът.

След влизането ни в Шенген, в случай че реша да отскоча с детето до Гърция без знанието и единодушието на другия родител, за мен няма да има последици, разясни Борисов. " Истинският проблем е, когато някой тръгне да отвлича детето. Граничният надзор не позволяваше промяна на местоживеенето на детето своеволно от страна на един от родителите. Сега ще би трябвало за такива проблеми да се водят каузи по Хагската спогодба. В рамките на 8 месеца в случай че е допустимо при привършване на процедурата се връща детето на първичния си адрес. Това е цената на свободата “, заключи адв. Борисов.

Ако детето пътува с баба, дядо, чичо, вуйна и прочие, би трябвало те да имат документ, който съдържа единодушието и на двамата родители. Полицията би трябвало да ревизира персоналните документи на хората, които пътуват с деца и да се увери, че детето, което пътува с Вас, е Ваше или имате оторизация да пътувате с него, дадена от родителите му. " Деца се отвличат от родителите си и сега – родител взема решение да води детето в друга страна, без да уведоми другия – това се случва и без Шенген. Вярно е обаче, че този развой ще бъде улеснен при рухването на граничния надзор “, регистрира специалистът.

Нарушението на правосъдното съглашение, което регламентира пътуванията с детето, се санкционира от закона – това е закононарушение, по което би трябвало да се задейства Прокуратурата, безапелационен е юристът. Страшно е, когато един родител взима детето, сякаш с цел да отиде с него на отмора в Гърция, а след това хваща самолета и отлита с него към друга дестинация, даде още детайлности Борисов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР